切割机型号:2009年杭州市各类高中招生文化考试

来源:百度文库 编辑:农企信息网 时间:2019/09/16 21:08:34

六、阅读理解(共15小题,计30分。其中第一节10小题,计20分;第二节5小题,计10分)

第一节:阅读下列短文,从每题所给的四个选项(ABCD)中选出最佳选项。

A

Jerry Balkwin, 30 years old, restaurant. He lived in a flat about one mile north of the restaurant. He walked to and from work. When it was raining, he took the bus.

Jerry loved gangster(匪徒) movies. When a new one came out, he would go to the theater and watch the new movie three or four times. Then, when it went to video, Jerry would buy the video at Barney’s Video Store. Jerry had a home over 1,000 gangster videos. Old ones, new ones; color, black and white; English, Spanish, Japanese ---- he loved them all. He could tell you the name of the movie, the director, the stars, and the story.

Jerry finally decided that he would own a gun, just like the gangsters. So he saved his money for a couple of years. Then he went to the gun club to practice shooting. He was in the club for only 10 minutes when he accidentally dropped his gun. The gun went off, and the bullet(子弹) went into Jerry’s right knee.

Jerry now walks with a walking stick, just like some gangsters.

46. What was Jerry Baldwin?

  A. The boss of a restaurant.                          B. The manager of a cinema.

  C. The owner of a video shop.                             D. The head of a shooting club.

47. Jerry Baldwin had a large collection of EXCEPT _____ones.

  A. Spanish                B. Japanese                   C. Russian             D. English

48. How did Jerry Baldwin get a gun?

  A. He bought it for himself.                           B. He borrowed it from the club.

  C. He made it on his own.                                    D. He got it to from the gangster.

49. Jerry Baldwin dropped his gun mainly because of his ______.

  A. illness                   B. anger                       C. carelessness             D. eyesight

50. From the passage, we learn that Jerry ______ in the end.

  A. lost his interest in movies                           B. turned out to be a real gangster

  C. had his own shooting club                         D. couldn’t walk in a normal way

 

B

How could we tell time if there were no watches or clocks anywhere in the world?

The sun was probably the world’s first “clock”, except in the far north, where the Eskimos (爱斯基摩人) live. There, it’s dark most of the winter, and light most of the summer. But in most of the world, people have used the sun fooday, if you don’t have a clock that shows time, you still know that when the sun shines, it’s day, and when it’s dark, it’s night. The sun can not only tell you whether it’s day or night but also it’s morning, noon, or afternoon. When the sun is almost directly overhead, it’s noon.

People who live near the sea from the tides. In the daytime, for about six hours, the water rises higher and higher on the beach. And then it about six hours. The same thing happens again at night. There are two high tides

and two low tides every 24 hours.

Seamen on a ship leall time by looking at the moon

and the stars. The whole sky is their clock.

In some places in the world the wind comes up at about the same

time every day or changes direction or stops blowing. In these places

the wind can be the clock.

A sand clock is an even better clock. If you had fine dry sand in a

glass shaped like the one in the the sand will take another hour to go back again.

51. From the passage we can know there are _____ ways to tell time besides the clock and watch.

   A. 3                               B. 4                           C. 5                                    D. 7

52. The Eskimos in the far north can’t use the sun for a clock because ______.

  A. they know very little about the sun

  B. the sun there never goes down in winter

  C. it’s too cold for them to go out to watch the sun

  D. it has long da and long light summers

53. The underlined word “tide” in the passage means _______.

A. 洋流                       B. 潮汐                       C. 海啸                              D. 波浪

54. In which page of the newspapost probably read this passage?

   A. News.                       B. Science.                   C. Advertisement                  D. Sports.

55. What’s the best title for the passage?

   A. Different Ways to Tell Time                                B. How the Clock Was Invented

C. The Development of the Clock                      D. A Useful Machine to Tell Time 

(五、BABCD  DBDCA  BACAC

六、ACBCD  CDBBA  DBEAC 

 

哈尔滨市2009年初中升学考试英语试卷

四、阅读理解(本题共20分,每小题1)

    (A)

    Scientists think that a weather pattern(形式)called E1 Nin6(厄尔尼诺现象)caused the

drought(干旱)in AustraliaE1 Nin6 causes different weather in different parts of the worldIt

causes a lot of rain and floods in some placesIt causes droughts in other placesDroughts can badly affect people and the landE1 Nin6 lasts about a year

  In normal weather conditionswarm winds from South America blow from east to west across

the Pacific OceanThe winds early storms to AustraliaThese storms bring rain to Australia

    During an E1 Nin6 weather patternthe winds change directionThey blow from west to east

across the Pacific OceanThe storms n0 longer move across AustraliaSo Australia gets very little  rain during E1 Nino

  The drought began in January1982E1 Nino often occurs at this time of yearBut that year

E1 Nino was stronger than usualThere Was  very little rainfall(降雨量)in eastern AustraliaThere  was also very little water in the riversThe drought WaS at its worst in February1983At that timethe weather was very hotThe forests and fields were very dryCotton growers eouldn’t plant their cottonSheep farmers had no grass for their animals to eatSo many of them diedBecause the  forests were dryforest fires started quicklySome of the fires burned for a monthMany forests were  destroyedOver 2,000 people lost their houses in the fires and 75 people died

    The Australian drought of 1982-1983 affected thousands of people and animalsThe drought

cost the country over$3,000000000It was a reminder(提示)to Australians of how the weather

could change their lives1

根据短文内容选择最佳答案。

(  )46From the passage we know El Nino is_______

    Aa powerful storm    Ba place in Australia    Ca weather pattern

(    )47The undedined word“DccH”in the passage means“_______”in Chinese

    A.发生    B.发展    C.消失

f    )48Picture_________shows how E1 Nin6 causes a drought in Australia

 

(    )49W1lich of the following is NoT true according to the passage?

    AThere Was very little rainfall in eastern Australia in 1982

    BMany forests weI_e destroyed in the Australian drought

    Cne Australian government paid over3000000000 for this drought

(  )50What’S the main idea of the passage?

    AA drought happened in South America

    BE1 NinO caused a great drought in Australia

    CAustralia got much rain during E1 NinO

 

(B)

Travel Information

 

根据表格所提供的信息选择最佳答案。

(  )5 1It is said that the love story about Xu Xian and theite Snake happened on____

    ADragon Tower    BWest Lake    CWater Cube

(  )52If a person in Hangzhou feels like visiting Water Cubehe should call_____to get

    information

    A0451—82187899    B0571—68345576    C0lO28135589

(    )53Disneylandwhich attracts a lot of tourists from home and abroad every yearis in

    ________________according to the travel information

    ABeijing    BHarbin    CHong Kong

(    )54Two travelers plan to have a bird’s—eye view(俯视)of Harbinand they need to pay

    _________________from the information above

    A.¥150    B.¥300    C.¥450

(    )55Which of the following is TRUE according to the Ravel information?

    AWater Cube is special in design

    BThe price of a ticket for West Lake is the highest

    CIn Disneylandyou can’t see any cartoon characters

(C)

    On my first day of hish sch001I saw a boy from my class walking back home after sch001His

 nalne w as DavidHe was carrying his booksAs 1 was walkingI saw a group of kids running

 toward himknocking all his books out of his arlnsAnd then they ran awayDavid fell down+and his  glasses went flyingHe looked up and I saw sadness in his eyes1 helped him to look for his glasses and said“The kids with bad manners should be punished”There was a big smile that showed real gratitude(感激)on his face

    From then onwe became friendsThe more I got to know Davidthe more I liked himOver

 the next four yearswe always studiedplayed together and had a happy time

    On graduation(毕业)dayI could see that he was nervous about his speechSo I said“Hey

vou will be the best!”Then he began“Graduation is a time to thank those who helped you succeed

 through those difficult yearsOur parentsOill"teachersbut mostly our friendsBeing a friend to someone is the best gift you can give themI’U tell you a story…”I just looked at the handsome popular boy in amazement as he told the story of the first day we met

    Everyone Was surprised to hear all about his hardest momentI saw his Mom and Dad looking at

 me and smiling that same thankful smileNot until that moment did I realize its deep meaning

Never underestimate(低估)tlle power of your actionsWith one small actionyou can change a

 person’s lifeAs you can see“Friends are angels(天使) to make us rise when our wings(翅膀) have problems flying

根据短文内容判断正、误。

f注意:市区考生将答题卡相应位置涂黑。正确的涂“A”,错误的涂“B”,县()考生将答案填写

在题前的括号内。正确的填“A”,错误的填“B”)

(    )56The writer and David were classmates

(    )57The kids with bad manners were punished by the writer when they knocked David down

(    )58Everyone was surprised to hear all about David’S hardest moment

(    )59ne writer realized that one small action could change a person’S life before hearing

    David’S speech

(    )60The underlined sentence at the end of the passage means“A friend in need is a friend

    indeed(真正地)

五、任务性阅读(本题共10分,每空1)

先阅读(A)(B)两篇短文。然后根据题目要求及所给语境完成下列四项任务。

(A)

choose them  easy  communicate  close

    Are you the only child in your family?If SOy you are the most important person in your parents’heartsThey are the  66  people to you in the worldHowevermany teenagers like you have trouble  67  with their parentsThey always complain(抱怨)that their parents say too much  instead of listening to what they’re thinkingWhen they do something wronggetting away from  parents seems to be the only  68  In factwhat your parents do just shows love for youThey  love you more than they love  69Whenever you need helpthey are always therestanding by  youTry to put yourself into their shoesand you’11 understand them  70

(B)

    Co-operation(合作)is always needed when you make a project that the teacher gives you

Firstdiscuss all you would like to do with your classmatesChoose one of the members to write

down what!you’re talking aboutThenwith the ideas you getlist all you wantEveryone shares tlle  duty for the projectYou can collect information not only from books but also on the IntemetMaking a  sunrey(调查)and doing a research are also good waysAfter thatall the members put what has been  found togetherTry to make the project more well—organizedIn the endyou can give a report in  front of your class to show the results of your hard work

任务1:用方框中所给词的适当形式填空。使文章通顺,连贯。合理。(每空一词。每词限用一次)

    66________ 67__________ 68________  69_______  7 0_______

任务2:根据英文释义及首字母提示。拼写单词。

71.i_______planopinion

 72.s_______usepay or have something with others

任务3:同义旬转换。每空一词。

  You can collect information not only from books but also on the Intemet

  You Can collect information 73_______from books 74__________on the Intemet

任务4:根据短文内容简答问题。

  What can you give in front of your class to show the results of your hard work?

  75___________________________________________________

(四、阅读理解(本题共20分,每小题1)

  46—50CABCB    51—55 BCCBA    56-60ABABA    61—65BBCAC

五、任务性阅读(本题共10分,每小题1)

 66closest  67communicating    68choice  69themselves    70easily

  71idea    72share    73both    74and    75A report

 

2009年广州市中考英语试题

VIII.阅读理解(共12小题,每小题1分)

    阅读下面的短文,然后根据短文内容选择最佳答案。

 (A)

On 26th January, the biggest earthquake (地震) in India took the lives of 25, 000 people. In the morning, when everybody was enjoying holiday, earthquake began. It was about 7. 5 on the Ritcher scale. "There is nothing left between the sky and the earth any more. Everything has been pulled down, " said one of the villagers alive. "There is no water, no food and no one has come to help. "

Nobody died in Pakistan, a country next to India. The City of Lahore was lucky. In Lahore American School, where I was studying, all of the students were safe. They were on the field, so most children didn't feel anything. The earthquake was felt by the teachers that were on the second floor. However, though Mrs Young was also on the second floor, she didn't feel anything. She didn't know what happened until a teacher told her about it. Those teachers who were on the other floors had different feelings. Mr Emond, the maths teacher from Australia, said that when the earthquake started he thought there was something wrong with him, but then another teacher said that it was an earthquake. After those words Mr Emond felt better. Mrs Davis and Mr Frost didn't feel anything either.

My mother didn't feel anything. She didn't even know that it was an earthquake till she saw a shaking (moving from side to side) light. My dad saw the computer shaking and then he looked out of the window and saw many people going out.

74. People use "Ritcher scale" to tell      .

A. where the earthquake takes place

B. when the earthquake takes place

C. how serious the earthquake is

D. how long the earthquake lasts

75. We learn that       from the sentence " There is nothing left between the sky and the earth any more. "

A. India is a large country

B. the Indian people had nothing after the earthquake

C. there is no tall building in India

D. the earthquake in India was serious

76. The City of Lahore is      .

A. in India           B. in America          C. in Pakistan      D. in Australia

77. Which is true?

A.  I was with my parents when the earthquake happened.

B. The earthquake in the city of Lahore  wasn't serious.

C. People in the City of Lahore were frightened when they knew it was an earthquake.

D. The teachers in Lahore American School were afraid of the earthquake.

(B)

When you cut your skin, you bleed(流血). If a person loses a lot of blood, he will become ill and may die. Blood is very important. People have always known that. At one time, some people even drank blood to make them strong!

When doctors understand how blood goes around inside the body, they try ways of giving blood to people who need it. They take blood from the healthy people and give it to people who need it. This is called " blood transfusion". The blood goes from the arm of the healthy person into the arm of the sick person.

But there are two problems. First, it does not always work. Sometimes people die when they have blood transfusion. Later, doctors find that we do not all have the same kind of blood. There are four groups—O, A, B and AB. We all have blood of one of these groups. They also find that they can give any kind of blood to people of group AB. But they find that they must give A-group blood to A-group people and B-group blood to B-group people. I have O-group blood and the doctor told me that I could give blood to anyone else safely.

There is another problem. To give blood of the right kind, doctors have to find a person of the right blood group. Often they can not find a person in time. If they have a way to keep the blood until someone needs it, they can always have the right kind of blood. At first they find they can keep it in bottles for fifteen to twenty days. They do this by making it very cold. Then they find how to keep it longer. In the end they find a way of keeping blood for a very long time.

We call a place where we keep money a "bank". We call a place where we keep blood a "blood bank". One day, when you grow up, you may decide to give blood to a "blood bank". In this way you may stop someone from dying. Or perhaps one day you may become ill. You may need blood. The "blood ban" will give it to you.

78.From the passage, we learn that sometimes people die when they have blood transfusions because they           .

A. are unhealthy people

B. have lost a lot of blood

C. are not given the right kind of blood

D. are AB-group people

79. Which of the following is true?

A. Doctors can give any kind of blood to the writer.

B. The writer can give blood to B-group people.

C. The writer has never had a blood transfusion.

D. The writer has the same kind of blood as his father.

80. People set up the "blood bank"  so that they can      .

A. give the right kind of blood to the people who need it in time

B. keep different groups of blood as much as possible

C. make it easier to sell or buy blood

D. keep blood for more than twenty hundred years

81. From the last paragraph (段落) of the passage, we learn that      .

A. the writer thinks it's good to give blood to a "blood bank"

B. we may become ill if we give blood to a "blood bank"

C. many people died because they lost a lot of blood

D. blood is more important than money

82. The writer doesn't talk about       in the passage.

A. how important blood is to us

B. the four groups of blood

C. where the blood bank is

D. what "blood transfusion" is

(C)

"I don't like my parents. They always tell me I should do this, and should not do that. It sometimes makes me angry," said Zhang Hua , a middle school student in Guangzhou. Do you have the same problem? Perhaps your parents had the same problem when they were your age long ago. Why does it seem that some parents are not so friendly in their children's eyes?

One of the biggest things is when someone becomes a parent, he/she likes worrying things. They worry about everything about you, from the time you were born. They do a lot for you, though something would make you angry, because they care about you and worry about you. They worry about your choice of friends, the food you eat, your work at school, how much sleep you get, etc. All these things are part of your life. They want you to grow up healthily and happily.

So how can you make things easier on yourself? It's easier than you think. Just make sure your parents know what you're doing. Get them to know your friends. Phone if you stay somewhere else so that your parents don't call every hospital in the phone book looking for your body. Say sorry to them when you make mistakes. Take responsibility(责任) for what you have done. Talk about your ideas with them. They may talk about theirs with you.

Most of all, try to think about why your parents do this or do that. They are still practising being parents and need help you can give them. Someday, when you become a parent, they may be able to help you how to get on with your children.

83. The writer thinks we should       if we go back home later than usual.

A. tell our friends

B. tell the teacher

C. say sorry to our parents

D. make a telephone call to our parents

84. The writer thinks        .

A. it's wrong of parents to worry about their children too much

B. some parents are unfriendly, which makes their children angry

C. children should do everything as their parents say

D.  parents love their children very much and the children should understand them

85. Which is the best title(标题) for the passage?

A. Parents' Responsibility

B. How to get on with parents?

C. Zhang Hua's Problem

D. What are parents worrying about?

(八、阅读理解

74. C    75. B     76. C     77. B     78. C     79. B     80. A 81. A   82. C   83. D   84. D   85. B

OO九年全国各地中考阅读理解题精编(五)